Adam // Bosvilla

Weert, Nederland

16

 
Status: Uitgevoerd Year: 2022

Op een voormalig militair terrein is deze woonwijk met vrije sector woningen ontwikkeld. Adam is daar één van. Kenmerkend voor het gebied zijn de mooie volgroeide bomen en de de verschillende taluds en hoogteverschillen die het gevoel van een beschut bos geven. Het was even passen en meten (onder andere op een regenachtige dag met meetapparatuur in het bos) maar Adam past er precies tussen. De bomen zijn behouden en staan als een natuurlijk dak om de woning heen. Adam is ontwikkeld door middel van een uitgebreide modelstudie naar een maximaal gevoel van (open) wonen in het bos ten opzichte van maximale privacy richting de straten. De inval en oriëntatie van direct en indirect licht over de verschillende momenten van de dag en verschillende seizoenen is daarbij essentieel in de studies en het resultaat. Adam is elegant vormgegeven van buiten maar de ware kracht zit in de beleving van binnen.