Valerie // Pleinontwerp

Heusden (NB), Nederland

21

 
Status: Ontwerp Year: 2019

James - dit keer in samenwerking met Gordon Jack - heeft voor het Dorpsoverleg Heusden en de gemeente Asten het voorlopig ontwerp gemaakt voor het toekomstige dorpsplein. Het huidige plein bestaat uit een grote kale lap betonklinker bestrating en oogt erg gedateerd. Tijd voor een frisse look en meer levendigheid dacht het Dorpsoverleg, een lokaal burger initiatief van omwonenden en ondernemers. Een leuke opdrachtgever om te hebben, want je maakt samen echt iets voor een lokale en betrokken gemeenschap. Het idee achter het ontwerp is dat een deel van de bestaande autostraten komen te vervallen en/of autoluw worden gemaakt. Het bestaande onduidelijke parkeervlak wordt verkleind en veel efficiënter ingedeeld. De ruimte die daardoor ontstaat wordt gebruikt om een boulevard van rode stenen aan te leggen die de Voorste Heusden "verbind" met de horeca en de kerk aan de andere zijde van het plein. Op deze boulevard kan worden gerecreëerd, de horeca kan zijn terrassen uitstallen onder de bomen, kinderen kunnen er veilig spelen en er kunnen elektrische fietsen worden opgeladen. De noodzakelijke parkeerplaatsen vallen weg achter een haag waardoor de auto's veel minder dominant in beeld zijn op het plein. Daardoor krijgt het nieuwe plein veel meer de uitstraling van een levendig en groen dorpshart met voor iedereen een plekje.   Artikel ED 2019: Zo komt het nieuwe plein van Heusden er uit te zien